Livet svinger . . .

Ny plate 30/05/2018: ‘Løgn og forbannet gjendiktning’

_DSF3636

Foto: Henrik Fjørtoft

Da har duoen Greenall, Högberg & the Language endelig fått skrapt sammen nok tillatelser fra opphavere* til å utgi et helt album med sanger. Albumet kan du finne her: http://phonofile.link/loegn-og-forbannet-gjendiktning. Fysisk eksemplar kan anskaffes gjennom å kontakte Greenall på følgende epostadresse: annjo.k.greenall@ntnu.no.

Utgivelsen er en hyllest til de kunstneriske mulighetene som ligger i det å resirkulere og gjenvinne gode, ‘gamle’ (og litt nyere) klassikere, som Welds Crown Imperial Song, Harket/Rems A kind of Christmas Card, Savoys Velvet, og Agnete Johnsens Icebreaker. Greenall har som vanlig oversatt tekstene til nynorsk, mens Martin Högberg har oversatt det musikalske til sin særegne form for ‘skandi-brasiliansk gitar noir’.

Formålet med utgivelsen er å skape en ny lytteropplevelse gjennom å la en – for mange – kjent original-låt såvidt skimtes gjennom ‘åpninger’ i den nye versjonen. Gjennom å la originalen gjenoppdages – i den gjendiktede versjonen – i form av en anelse som gir opphav til en gjettelek: ‘Hvilken sang er det som leker katt og mus i den sangen jeg hører?’

Formålet er også å vise fram aspekter ved våre lyttevaner, mer spesifikt hvordan lyttingen vår styres av hva slags sjanger vi hører på, og av hva slags språk sangen synges på. I en poplåt skrevet på engelsk får for eksempel teksten mye mindre oppmerksomhet fra lytteren, enn i en vise-jazz-låt skrevet på nynorsk. Iallfall hvis vi skal dømme etter den typiske publikumsresponsen på vårt materiale: ‘Jeg er ikke en slik som pleier å høre på tekster, men i disse versjonene blir jeg på en måte hyper-oppmerksom på dem.’

Vi håper dere vil like sangene, og at disse versjonene spres vidt og bredt! Vi vil bli svært takknemlige hvis dere kan bidra til at så skjer.

*Et nytt ord foreslått som erstatning for det ikke så fryktelig kjønnsnøytrale ‘opphavsmenn’ (http://www.sprakradet.no/svardatabase/sporsmal-og-svar/opphaver/).

Greenall, Högberg & the Language

_B7B4554-1.jpg

Foto: Christina Listanco Einmo

Et nytt musikalsk språkprosjekt holder på å ta form! Som vanlig driver Greenall og oversetter sanger, og også denne gangen har hun (jeg) fått med seg en fantastisk kompetent og inspirerende samarbeidspartner, nemlig gitarist Martin Högberg (jazzlinja, NTNU). ‘Paraplyen’ i denne runden er engelskspråklige hits av norske artister fra 80-, 90- og 2000-tallet, vi nevner i fleng Weld, Savoy, Ephemera, Dance with a stranger, og mange fler. Oversettelsesspråket er, også som vanlig, nynorsk, og rytmene er jazza-nova ellernosånt, og diverse annet (tror jeg). Högberg omarrangerer låtene, en jobb han går inn for med hjerte, sjel og sterke, raske fingre – han gir seg ikke før Greenall skjelver i buksene av de harmoniske og rytmiske utfordringene han kaster i hennes vei! Coming soon to a venue near you, håper vi! Den 20. oktober vil bli en av de første mulighetene til å høre oss, da spiller vi på Litteraturfest i Trondheim. Mer info om dette etterhvert.

Eg vandrar langs kaiane – Billie Holiday på norsk 

Foto: Synlig design og foto

I 2012 ga jeg ut en CD med tittelen ‘Eg vandrar langs kaiane’  (Øra Fonogram). Denne inneholder en rekke sanger fra Billie Holidays repertoir, oversatt til nynorsk og framført av meg selv sammen med Vigleik Storaas (piano), Bjørn Alterhaug (bass), Ernst-Wiggo Sandbakk (trommer) og Kåre Kolve (sax). Dette er også bandet som er med når prosjektet tas ut på veien. Så langt har prosjektet blitt presentert på en rekke scener i Trondheim,  Midt-Norge og ulike steder ellers i Norge.

Prosjektet startet i 2009 som et rent tekstprosjekt, som ganske snart ble utvidet til et musikkprosjekt. Et av de første bevisste målene var å finne ut av om det er mulig å få norsk til å ‘swinge’, på samme måte som engelsk. Jeg begynte dessuten snart å tenke på prosjektet som en form for resirkulering. Man tar noe godt og gammelt og gjør det om til noe nytt – aktualiserer, moderniserer, men uten å miste av syne den opprinnelige essensen. Styrken, kraften i originalen har ofte noe universelt i seg som tåler å gjenoppleves, gang på gang. Billie Holiday tåler selvsagt den dag i dag å gjenoppleves slik hun var, men de sangene hun gjorde til sine egne tåler også uendelige resirkuleringer.

Den ytterste målsetningen er at tekstene i oversettelse skal få en ny betydning for et norsktalende og -lyttende publikum, at oversettelsene skal åpne opp for en sterkere emosjonell opplevelse av sangene. Språket som ble valgt var nynorsk, blant annet fordi vi oppfatter nynorsken som bærer av visse kvaliteter som gjør det velegnet å skrive tekster på – vi oppfatter det for eksempel som et vakkert sangspråk.

For de som ønsker en smakebit fra CD-en så kan tittellåta høres her, og plata er selvsagt i sin helhet nedlastbar fra iTunes. Følgende er sakset fra mottakelsen så langt:

«. . . allerede fra de første toner og ord er ørene på stilker . . . Annjo Greenall har med stor og ekte hengivenhet skapt en sansemettet og dypfølt gjendiktning av Billie Holidays varme, viltre, vrede og vemodige sanger om kjærlighetens fryd og forsmåelser» (Bjarne Søltoft, Jazznytt)

«Greenall har uten unntak makta å skape fantastisk poesi av gjendiktiningene sine. Hun har også en ro, oversikt og trygghet som mer enn antyder at det er en meget erfaren vokalist vi har med å gjøre, men så vidt jeg vet er dette Greenalls debut – imponerende» (Tor Hammerø, Side 2)

«Har du ikkje høyrt om språkprofessor og jazzvokalist Annjo K. Greenall, så er tida inne no . . . «Don’t Explain» blir «Ikkje sei eit ord», framført med ei stemme som skapt til føremålet, å framføre sterkt og klårt nokre av dei tekstane og songane som gjorde Billie Holiday udøyeleg . . . For meg er det ei ekstra oppleving korleis Greenall kler dei i ei nynorsk språkdrakt som er både vakker, og i høgste grad songbar» (Roald Helgheim, Dagsavisen)

«Helstøpt. Trondheims jazzelite møter Billie Holidays låtkatalog i nynorsk oversettelse og står fjellstøtt» (Ole Jacob Hoel, Adresseavisen)

For tilsendelse av CD og øvrige henvendelser:

  • Epost: annjo.k.greenall@ntnu.no
  • Mobil: +47 454 84 607
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s